Bexner.se

Farfar sådde ett frö.....

Tänk så underbart det är att få ha den äldre generationen i sitt liv.

När jag var liten, hade jag, precis som många andra barn väldigt många frågor. Frågor vars svar med tiden gått förlorade när generation för generation passerat. Värdefulla saker som kunskaper, historier, livsberättelser och anekdoter. Världen såg så annorlunda ut förr, det spelar ingen roll om vi talar om 50 år eller 250 år tillbaka i tiden. Det finner jag så otroligt spännande. Vilka var mina förfäder? Var bodde de? Vad arbetade de med? Hur såg deras liv ut? Frågorna är många och startskottet till att få några av de svar jag sökte tidigt, hade min farfar Sigurd redan forskat på. På den tiden åkte man helt sonika till kyrkoherden i den aktuella församlingen och bad om att få titta i församlingsböckerna. Lite kaffe med dopp, en god pratstund och lokala händelser gällande de anor som uppdagades, hanns nog också med skulle jag tro.

Nu är alla äldre handlingar arkiverade på respektive landsarkiv, men bekvämligt åtkomliga till stor del via internet. Vissa gratis, andra mot betalning. Släktforskning är som att skriva sin egna bok. Det går ju absolut inte att hoppa rakt till siska kapitlet för att tjuvkika! Vem vet hur, eller när det slutar?  Välkomna med på min resa.


En underbar salig blandning.

Jag forskar mycket i just Bohuslän, Hälsingland och Småland.

Bohuslän

Farmor Sara föddes i Lysekil och fick smeknamnet "Dalskogens ros" - och visst var hon vacker minsann. Farfar Sigurd föddes i Bollnäs.

Hälsingland

Per Fredrik Lindblad såg noga efter sin båt. Han var min farfars morfar.

Småland

Alla barnen i familjen Eriksson boende i Ivars kvarn, Gällaryd. Min mormors mor var en i syskonskaran.

Småland

Carl och Hanna Schill. Båda födda i Rydaholm och de är min man Tobias farmors föräldrar.